Genom att certifieras enligt Svensk standard för livsmedelshantering i butik visar er butik att ni tar livsmedelssäkerheten på allvar.
”Svensk standard för livsmedelshantering i butik” har tagits fram av branschföreningen Svensk Daligvaruhandel i samarbete med ett antal stora aktörer inom dagligvaruhandeln. Standarden bygger på de av Livsmedelsverket godkända branschriktlinjerna ”Säker mat i din butik” och ställer höga krav på bland annat egenkontrollprogram enligt HACCP, utbildning av personal, hygien samt förpackning och märkning.
Branschriktlinjerna är i sin tur baserade på ett antal EU-förordningar och föreskrifter från Livsmedelsverket som reglerar bland annat livsmedelshygien, spårbarhet och ursprungsmärkning.
Med en certifiering enligt ”Svensk standard för livsmedelshantering i butik får butiken ett oberoende kvitto på att den lever upp till tuffa myndighetskrav på livsmedelssäkerhet och kvalitet.
Vi verifierar enligt följande:
Svensk standard för livsmedelshantering i butik, utgåva 4
Så här går det till att bli certifierad
När vi på Intertek har fått in en ifylld ansökan återkommer vi med offert för önskat uppdrag. När ni har accepterat offerten planeras uppdraget i samråd med er och därefter genomförs revisionen. När revisionen är komplett och eventuella avvikelser är besvarade och stängda utfärdas ett certifikat som skickas till kund både som pdf och original med post. Nästa revision planeras utifrån det intervall som standarden kräver.
Om en incident inträffar, t ex återkallelse av produkter, problem i produktionen eller något annat som kan påverka livsmedelssäkerheten ska detta rapporteras till Intertek. Det gör du genom att skicka ett mail till oss.
På våra utbildningar får ni den senaste kunskapen direkt från Interteks experter.