Interteks erfarna hållbarhetsexperter stöttar dig i arbetet med den väsentlighetsanalys som krävs för hållbarhetsredovisning enligt CSRD.
Under 2019 fastställde EU-kommissionen att väsentlighetsanalys med dubbel väsentlighet är den metod som bör användas för att identifiera och hantera klimat- och andra ESG-risker. Eftersom direktivet om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) kräver rapportering baserad på dubbel väsentlighet, är metoden nu integrerad i de europeiska standarder för hållbarhetsrapportering (ESRS) som ska användas för rapportering enligt CSRD.
Dubbel väsentlighet tar hänsyn både till hur företagets verksamhet påverkar omvärlden, alltså människor och miljö (påverkansväsentlighet) och hur hållbarhetsrisker och -möjligheter påverkar företagets verksamhet och resultat (finansiell väsentlighet).
Påverkansväsentlighet och finansiell väsentlighet är ofta tätt sammanflätade. Organisationens påverkan på människor eller miljö samverkar ofta med de förändringar i strategi, investeringar, eller ledningsbeslut som görs för att hantera denna påverkan och ger upphov till nya risker och möjligheter. Väsentliga risker och möjligheter uppkommer i allmänhet ur påverkan och beroenden.
Hur genomförs väsentlighetsbedömningen?
De europeiska standarderna för hållbarhetsrapportering anger inte hur processen för väsentlighetsbedömning ska utformas eller genomföras. Detta beror på att det inte finns någon process som passar alla organisationer.
Interteks experter hjälper företag att utforma en skräddarsydd process som täcker både påverkansväsentlighet och finansiell väsentlighet och sambanden mellan de två.
Vår process:
- Vi tar fram en översiktöver företagets verksamhet och de affärsrelationer och intressenter som kan påverka och påverkas av verksamheten. Detta för att förstå företagets sammanhang och identifiera särskilda källor till påverkan, risker och möjligheter (IRO:er).
- Vi identifierar faktiska och potentiella IRO:er som rör miljö, sociala frågor och bolagsstyrning i er egen verksamhet och i hela er värdekedja. Resultatet blir en ’bruttolista’ med påverkan, risker och möjligheter som sedan utvärderas ytterligare och kopplas till motsvarande IRO:er.
- Vi bedömer och fastställer väsentliga IRO:er relaterade till hållbarhetsfrågor, genom att tillämpa kriterierna för bedömning av påverkansväsentlighet och finansiell väsentlighet. Detta utgör sedan grunden för att fastställa vad som är väsentlig information enligt ESRS’ aktuella upplysningskrav.
- Nu är företaget redo att redovisa sin bedömningsprocess och dess resultat baserat på:
Process för bedömning av väsentlig påverkan, risker och möjligheter (ESRS 2 IRO-1):
- Väsentlig påverkan, risker och möjligheter och deras samspel med företagets strategi och affärsmodell (ESRS 2 SBM-3)
- Upplysningskrav i ESRS som täcks av företagets hållbarhetsredovisning. Företaget ska också redovisa hur man har fastställt den väsentliga information som ska lämnas, inklusive tröskelvärden och kriterier som använts för att bedöma informationen (ESRS 2 IRO-2).
Interteks experter arbetar nära företagets högsta ledning, huvudprocessägare, tekniska ESG-representanter, hållbarhetschefer, projektledare och andra berörda parter genom hela processen.
CSRD-utbildning
Innan vi påbörjar arbetet med att utforma processen för just ert företag går vi igenom ESG-CSRD med alla berörda under ett utbildningstillfälle. Där djupdyker vi i:
- Benchmark-utvärdering, sammanhangsanalys och definition av intressenter
- Definition av ESG-ämnen inför framtagning av intressentenkäter
- Hantering av intressentenkäter
- Intern utvärdering av dubbel väsentlighet
- Hantering av påverkansväsentlighet samt relevanta risker och möjligheter i förhållande till bolagets utveckling
- Hur man sprider medvetenhet kring hållbarhet, inklusive väsentlighetsfrågor och finansiella frågor, i hela organisationen
- Definition av frågor och väsentliga ämnen i väsentlighetsmatrisen (uppsättning av tröskelvärden)
Med vårt arbetssätt ökar du ledningens och medarbetarnas engagemang i hållbarhetsfrågor, och skapar medvetenhet hos medarbetarna om ESG och hur företaget integrerar sina ledningssystem och uppdaterar sina ledningsverktyg för att uppfylla kraven i CSRD.